[×]

Függöny és dekoranyagok

A lakások berendezésének befejező mozzanata a függönyözés

A helyiségek hangulatát a textilek, drapériák teszik még otthonosabbá, finomabbá. Függönyválasztékunkkal e befejező műveltben kívánunk Vevőink segítségére lenni, a nálunk rendelt ágyak, kanapék szövetéhez, stílusához itt helyben egyből ki is tudjátok választani a színben és megjelenésben hozzá passzoló függönyöket, ráadásul ha szeretnétek a függönyök elkészítését, varrását is meg tudjátok rendelni nálunk.
 

Függöny anyagainkat és függönyözési technikáinkat az alábbiak szerint csoportosítjuk:

Fényáteresztő

Amikor otthonunkban kültéri árnyékoló megoldást választunk, a belső tér is igényel „öltöztetést”. Egy könnyű, légies fényáteresztő függöny tökéletesen megfelel erre a célra, valamint a beláthatóságot is bizonyos mértékben gátolja. Bármilyen stílusról legyen is szó, egy sima egyszínű, vagy egy jól megválasztott mintás, színes függöny is üdítően hat a környezetre. Ebben az esetben is meg kell találni a bútorok, a fal színek, tapéták és a függöny közötti tökéletes összhangot.Ha az ablakokon nincs külső árnyékolás, úgy a fényáteresztő függönyt kombinálhatjuk a belső térben is árnyékolókkal. Az árnyékolók ügyesen megoldják az árnyékolást, így a fényáteresztő függönyre már csak a dekorációs feladat hárul. Maradhatunk a hagyományos, sötétítő függönnyel való kombinálásnál. Ilyen esetben is bátran lehet variálni a színekkel és mintákkal.

    

Sötétítő

A sötétítő függöny meghatározó eleme a térnek, akár sötétítési, vagy csak dekorációs feladatot lát el. Ha az a célunk, hogy a helyiségben minél sötétebb legyen, a fény kizárása az elsődleges, abban az esetben az úgynevezett “black-out” függöny használatát javasoljuk. Ezek a textilek átlagosan 90%-ban fényzáróak, így minimális a bejutó fény mennyisége. Amennyiben nem a teljes sötétség elérése, csak a helyiség árnyékolása a cél, úgy a sötétítő textilek alkalmasak erre a célra. Ezek a textilek remekül használhatók dekorációs célból is.A textilek sokfélesége lehetővé teszi, hogy a beltérben már jelenlévő színekkel és mintákkal megtaláljuk a tökéletes harmóniát. A függönnyel megegyező, vagy vele harmonizáló anyagból készített díszpárnák és egyéb kiegészítők megteremtik a tökéletes összhangot otthonunkban. Ezek a kiegészítők lakásunk igazi díszei lehetnek.

    

Az Black-Out függönyök egyedi szövési technikával készített textilek. A normál textilektől abban tér el, hogy a textilszálak közé szőnek még egy, sötét szálat, így olyan anyagsűrűség érhető el, amely hatékonyan áll ellen a fénynek és hőnek. Manapság a Black-out anyagok széles választéka mindenki számára biztosítani tudja az igényeinek megfelelő színt, mintát. Természetesen ezek a textilek akkor tudják a legjobb fényzárást biztosítani, ha faltól-falig, illetve mennyezettől a padlóig érnek. Mivel az anyag sűrűségénél fogva remek hőfogó, így figyelni kell arra, hogy radiátor elé szerelve annak hőjét is bizonyos mértékben felfogja.

    

Függöny típusok:

Egyenletesen redőzött vagy berakott függönyt készíthetünk a különböző arányú és fazonú behúzó szalagok segítségével. A redőzés aránya legalább másfélszeres, vagyis: 1:1,5 enyhe ráncolásu lesz a függöny. Az 1:3 arány dús, gazdag redőzést biztosít. A behúzó szalag fazonja lehet: ceruzás (párhuzamosan ráncolja az anyagot, pálcika, „ceruza” mintasort alkot), darázs/csipke (klasszikus függönyökhöz ajánlott, alul-felül egymástól eltolódó mintasort alkot), csokros/legyezős (szabályos mintasort alkot, nagyon elegáns  megoldás), lerakó (azoknak, akik a berakott függönyt kedvelik, egymásra rakott hajtásokkal ráncol).

   

Egy igen látványos függönyözési forma, amely már régóta népszerű, mivel elegáns, praktikus és kis helyigényű. Letisztult kialakításának köszönhetően kiválóan alkalmazható modern lakásokban, manapság nagyon divatos.